FYSIEKE REVALIDATIE
Master(go)mind
Doelgroep: Personen met NAH
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Aantal spelers: 1 speler + 1 begeleider
Beschrijving: Dit spel is een variant van het klassieke spel Mastermind. Het spel focust op de verschillende handgrepen en op de cognitie. De persoon raadt de kleurencode door de pinnen, met elk een eigen kleur, in het spelbord te steken. Tijdens het spel wordt er door de Makey Makey extra opdrachten gegeven.
Sleutelwoorden: NAH, motoriek, cognitief, oog-handcoördinatie, handgrepen
MultiMatrix
Doelgroep: Ouderenzorg, fysieke revalidatie & ontwikkelingsproblematiek
Leeftijd: 4-99
Aantal spelers: 1 tot 6 spelers
Beschrijving: De MultiMatrix is een veelzijdig en inclusief spel met eindeloze mogelijkheden. Dit kan therapeutisch worden gebruikt binnen ouderenzorg, bij kinderen met ontwikkelingsproblemen en binnen fysieke revalidatie.
De MultiMatrix biedt kansen om zowel fijne motoriek als cognitieve vaardigheden te oefenen, zowel individueel als in groepsverband. Daarnaast zijn er talloze opties om het spel gewoon voor het plezier te spelen.
De mogelijkheden zijn net zo groot als de creativiteit van de gebruiker!
Sleutelwoorden: spelbord, inclusief, ouderen, kinderen, ontwikkeling, fysieke revalidatie, fijne motoriek, cognitie, individueel, groep, plezier, flexibel
Druk Snel
Doelgroep: Revaliderende personen met niet aangeboren hersenletsel
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Beschrijving: Een variant op junglespeed waarbij de deelnemers tegelijkertijd hun kaarten omdraaien. In plaats van centraal een totem te nemen wordt bij hetzelfde kaartje een lamp ingedrukt. De Makey Makey ondersteund de spelers wanneer het de spelregels willen herhalen.
Sleutelwoorden: NAH, concentratie, hand-oog coördinatie, oefenen in groep
Build your Darts
Doelgroep: Personen met ziekte van Huntington
Leeftijd: Vanaf 5
Aantal spelers: 1 tot 4 spelers
Beschrijving: Het dartsboard kan gepersonaliseerd en afgestemd worden op de speler. Het is verstelbaar in hoek en kan op de grond of op een tafel geplaatst worden. Het spel heeft darts met zuignappen en een knikkertoren om score bij te houden. De dobbelsteen of Makey Makey kunnen aangeven naar welk doelwit er gegooid moet worden.
Sleutelwoorden: darts beweging, zelfstandig oefenen, makey makey, tafel, grond, rolstoel
Maxi Bibber
Doelgroep: Volwassenen met ontwikkelingsstoornis die problemen hebben met de fijne motoriek.
Leeftijd: ontwikkelingsleeftijd van 1 - 3 jaar
Aantal spelers: 1 tot 4 spelers
Beschrijving: Het bekende spel dokter bibber, maar dan in groot formaat. Met behulp van verschillende grijptangen nemen de deelnemers voorwerpen uit het lichaam. Als ze tegen de rand botsen speelt er een geluidje af dat ze op voorhand zelf kunnen inspreken.Als een voorwerp uit het lichaam gehaald is wordt een (doe)vraag voorgelezen die de deelnemers proberen op te lossen of uit te voeren. Ze kunnen kiezen uit makkelijke vragen, moeilijke vragen of doe-vragen.
Sleutelwoorden: ontwikkelingsstoornis, volwassenen, fijne motoriek, grijpen, lichaam, doe-vragen, kennisvragen, ontwikkelingsproblematiek
Levenslucht
Doelgroep: Longeducatie voor longpatiënten
Leeftijd: Volwassenen
Aantal spelers: 1 tot 4 spelers
Beschrijving: Dit spel is gemaakt voor personen met longproblemen. Samen met de ergotherapeut kan dit spel gespeeld worden om meer inzicht te krijgen in de longgezondheid. Dit kom je te weten door verschillende doe-opdrachten en vragen te beantwoorden. Verder worden er ervaringen en tips gedeeld met de medespelers Met je pion verplaats je jou over het spelbord. Je komt terecht op vakjes met verschillende kleuren, waarbij je een kaart van de stapel die overeenkomt met de kleur van jouw vakje omdraait.
Sleutelwoorden: psycho-educatie, fysieke revalidatie, stellingen, longpatiënten, longeducatie, spelbord, COPD, COVID-19
Grabble
Doelgroep: Revaliderende personen met onderste/bovenste lidmaat prothese of polytrauma.
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Aantal spelers: Maximum 8 teams van 2 spelers
Beschrijving: Het bekende gezelschapsspel ‘scrabble’ in combinatie met magnetische letters, dagelijkse voorwerpen en oefeningen op maat.
Sleutelwoorden: prothese, polytrauma, scrabble
Knikkerdoolhof
Doelgroep: Personen met een halfzijdige verlamming.
Leeftijd: Vanaf 18 jaar
Aantal spelers: 1 speler
Beschrijving: Breng de knikker naar de juiste kleur door het bord te bewegen. De knikker zelf mag je tijdens het spel niet aanraken. Het spel kan moeilijker of makkelijker gemaakt worden door middel van verschillende niveaus en afdekkaarten.
Sleutelwoorden: halfzijdige verlamming, knikker, hemiplegie, hemiparese
Het grote Waterleidingsspel
Doelgroep: Volwassenen met een niet aangeboren hersenletsel en visueel neglect.
Leeftijd: Volwassenen, vanaf 18 jaar
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Beschrijving: Het grote waterleidingspel is een coöperatief spel waarbij de spelers zo snel mogelijk de pijpleidingen in elkaar moeten steken zodat er water door de kraan kan lopen.
Sleutelwoorden: niet aangeboren hersenenletsel, visueel neglect, motorisch, cognitief, veel beweging
Tacticode
Doelgroep: personen met visuele en/of auditieve beperking
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Beschrijving: Tacticode is gebaseerd op het bekende gezelschapsspel 'Mastermind' en ontwikkeld voor personen met doof blindheid. Het doel van het spel is om de code te raden. In plaats van kleuren worden kubussen met acht verschillende texturen gebruikt. De texturen bestaan uit fleece, handdoek, spons, net, ribbelkarton, plastiek, schuurkant spons en twee bollen. Tijdens het spel is er geen verbale communicatie nodig en kan er volledig via tast worden gespeeld.
Sleutelwoorden: visuele beperking, auditieve beperking, tactiel, cognitief